Emma Crebolder, geboren in 1942 te Sint-Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen, studeerde Duitse taal- en letterkunde. Na een verblijf van enkele jaren in Tanzania deed zij aan de universiteiten van Leiden en Keulen een studie Afrikaanse talen en BantoeÔstiek, met als hoofdvak Swahili. Crebolder woont tegen de helling van de Sint Pietersberg in Maastricht.
Zij is de eerste officiŽle stadsdichter binnen het Nederlandse taalgebied, en wel voor Venlo in 1993. Haar stadsgedichten werden gebundeld in Weerkaatst in de stroom bij uitgeverij Prometheus.
Voor de bloemlezing Die FelleÖ, gedichten over vossen, en vooral voor haar eigen poŽzie over dit onderwerp, werd zij op tweede Pinksterdag 2006 door het Reynaertgenootschap opgenomen in de Orde van de Vossenstaart.
De Leo Herberghs PoŽzieprijs werd haar toegekend in 2015.†

Zij publiceerde in literaire tijdschriften als De Gids, Maatstaf, Tirade en Het liegend Konijn. Van Hollands Maandblad is zij sinds 1994 vaste medewerker. Naast een zestal grotere bundels waaronder Zwerftaal bij uitgeverij Bert Bakker, en Toegift bij uitgeverij IJzer, verschenen kleinere uitgaven in de Slib-reeks, bij de Ravenbergpers, in de Signature-reeks, in de serie van de Vlam en bij Herik in de Zwarte Reeks. Bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam verschenen Vergeten (2010), Vallen (2012), Verzoenen (2014) en Opsnuiven (2018).
Zij was initiatiefnemer van een literair cafť in Venlo. Verder is zij jaren bestuurslid geweest van de Stichting PoŽziefestival Landgraaf.

 

Emma Crebolder, door Rob Molin, Kritisch Literair Lexicon, maart 2005